İşçilik Alacakları, Belirsiz Alacak Davası

İşveren ve çalışanlar haklarınızı biliyor musunuz?

Profesyonel iş hukuku avukatlarımız ile sonuç odaklı çözümler üretiyoruz.

Ücretsiz Bilgi Alın

İşveren ve işçi hakları ile ilgili hemen arayın aklınıza takılanları bize sorun.
0507 819 95 45

İş Hukuku Davaları

İşveren ve işçi arasında uyuşmazlık ve anlaşmazlık yaşanabilmektedir. Tarafların aralarındaki anlaşmazlığı çözemediği durumda mahkemeye başvurmaktadırlar. Bu tür davalar hukukda iş hukuku olarak belirlenmiştir. İşçi mahkemeye başvurubilmesi için işçinin işyerinde en az 6 ay çalışma süresi geçirmiş olması gerekmekte olup ve İşyerinde çalışan sayısı 30 ve üzeri işçi olmalıdır.Bu şartlar sağlandığı durumda işçi tarafından işe iade davası açılabilmektedir. İşçi 30 gün içerisinde mahkemeye başvurması gerekmektedir.

Hizmet Tespiti Davaları

Sigorta bildirimi yapılmadan yada eksik bildirim yapıldığını öğrenen işçinin açabilceği davadır. İş çıkışından 5 yıllık zamanı olan iş hukuku türüdür. Hizmet tespiti, Tanık, çalıştığı dönemin ve aldığı ücretin gibi deliller ile ispatlanabilmektedir.Eksik hizmetin tespitini isteyen işçi, işçi, işveren ve SGK olup SGK’nın feri müdahil olarak davaya katılacaktır.

İşçilik Alacakları Davaları

Işçi alacakları davası, işçinin iş sözleşmesi feshedilmesi durumunda hukukta hak ve alacakları olarak tanımlanmaktadır.İş Alacakları Davaları Şunlardır:
  • Kıdem Tazminatı
  • İhbar Tazminatı
  • Fazla Mesai Ücreti
  • Yıllık Izın Ücreti
  • Ulusal Bayram Genel Tatil Ücreti
  • Ücret Alacağı
  • Hafta Tatili Ücreti
  • Asgari Geçim İndirimi
  • Kötü Niyet Tazminatı
  • Iş Kazası Meslek Hastalığı Tazminatı

Dava Açma Süreleri

İş Hukuku mahkemesinde, işçi ve işveren arasında oluşan anlaşmazlıkta, arabuluculuk gerçekleştirilip anlaşma sağlanmaması durumunda iş mahkemesine 2 hafta içerisinde dava açması gerekmektedir.Tuzla hukuk bürosu olarak, tuzla avukat hizmetlerimiz için tuzla avukat telefonları numaralarımız ile bizimle iletişime geçin.

Sık Sorulan Sorular

İşçi ve işveren arasında bir tarafın topluluk adına bulunduğu ilişkilerin olduğu kısımdır. 

Bireysel iş hukuku, genellikle çalışan sayısı az olan işletmelerde iş görme, işveren ile işçi arasındaki anlaşmamazlıklar, sözleşme ihlali, davranış bozuklukları, sözleşmeye uyum sağlamaması ve iş görmeme gibi durumlardır.

Belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen yada emekliliğe ayrılan işçilere, çalıştığı süreye göre belirlenen, topluca ödenen para’ya kıdem tazminatı denir.

İşçi ve işveren arasında oluşan anlaşmamazlık, uyuşmazlık sonucu başvurulcak, hakkını arıyacak hukuk dalıdır.

Uzuv kaybı yaşanması durumunda ceza davası ve tazminat davası ayrı ayrı açılmaktadır. Uzuv yaşanmasında iki farklı tazminat talep edilmektedir.

Vardiya değişikliği işe iade sebebidir.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

İş mahkemesi çoğunluk olarak 3 ile 5 duruşmada sonuçlanmaktadır.

Kanuna göre işe geri dönmek için açılan iade davası 2 ay içerisinde sonuçlanması gerektiği belirtilmiştir.

  • Ceza Soruşturması
  • Ceza Davası
  • Tazminat Davası

İşe iade davasını kazanan işçi, mahkeme kararına göre 10 iş günü içerisinde işe başlaması ve işverene başvuruda bulunması gerekmektedir.

İş Tazminatı davası açılabilmesi için arabulucuk sürecine başvuruda bulunulması, uzlaşmama durumunda tazminat davasına başvurulması gerekmektedir.  

Tazminat Davası Açma İşlemleri:

  1. Anlaşmama olmadığına dair son tutanak alınarak, dava dilekçesine eklenir
  2. İşyerinin bağlı olduğu tevzi bürosuna gidilir
  3. Dava dilekçesi sunulur
  4. Uyaptan dava kaydı yapılır
  5. Vezneye düşen dava harç ve masrafları mahkeme veznesinden ödenir

İşçi ve işveren arasında açılan davaya Adalet Bakanlığı tarafından 540 gün süre belirtilmiştir.

İşçinin uzun bir zaman dilimi çalıştığı bölümden alınarak başka bir bölüme çalışmaya zorlanması, işçi aleyhine verilen bir sonuçtur. Her görev değişikliği çalışma şartı değişikliği olarak kabul edilmemektedir.